Hibiskus – zastosowanie lecznicze

Dieta

Hibiskus to krzaczasta roślina jednoroczna. Części kwiatu są używane do produkcji popularnego napoju w Egipcie o nazwie Karkade. Różne części rośliny są również używane do produkcji dżemów, przypraw, zup i sosów. Kwiaty są używane do wytwarzania leków.

Hibiskus – zastosowanie lecznicze

Hibiskus stosuje się w leczeniu:

  • braku apetytu,
  • Przeziębień,
  • Chorób serca,
  • Nerwów,
  • Bólu górnych dróg oddechowych i obrzęku (zapalenia),
  • Zatrzymania płynów,
  • Podrażnienia żołądka,
  • Zaburzeń krążenia,
  • Do rozpuszczania flegmy,
  • Jako łagodny środek przeczyszczający?
  • Jako środek moczopędny zwiększający wydalanie moczu.

W żywności i napojach, hibiskus jest stosowany, jako środek aromatyzujący. Jest również stosowany do poprawy zapachu, smaku lub wyglądu mieszanek herbacianych.

Jak to działa?

Kwasy owocowe w hibiskusie mogą działać jak środek przeczyszczający. Niektórzy badacze uważają, że inne substancje chemiczne w hibiskusie mogą być w stanie obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć skurcze w żołądku, jelitach i macicy. Ponadto działają jak antybiotyki, żeby zabić bakterie i robaki.

Hibiskus prawdopodobnie jest skuteczny przy:

Wysokie ciśnienie krwi. Niektóre wczesne badania pokazują, że picie herbaty hibiskusowej przez 2-6 tygodni obniża ciśnienie krwi u osób z łagodnym nadciśnieniem. Inne wczesne badania pokazują, że przyjmowanie ekstraktu z hibiskusa doustnie przez 4 tygodnie może być tak samo skuteczne, jak kaptopryl lekowy do zmniejszania ciśnienia krwi u osób z łagodnym lub umiarkowanym wysokim ciśnieniem krwi. Jednak analiza wyników z różnych badań klinicznych sugeruje, że nie ma wystarczających dowodów, aby wyciągnąć mocne wnioski na temat wpływu hibiskusa na obniżenie wysokiego ciśnienia krwi.
Hibiskus może pomóc obniżyć poziomy tłuszczu we krwi.

Oprócz obniżenia ciśnienia krwi, niektóre badania wykazały, że herbata hibiskus może pomóc obniżyć poziom tłuszczu we krwi, co jest kolejnym czynnikiem ryzyka chorób serca. W jednym badaniu 60 osobom z cukrzycą podano herbatę hibiskusową lub czarną. Po miesiącu ci, którzy pili herbatę hibiskusową, doświadczali zwiększonego „dobrego” cholesterolu HDL i obniżonego cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Inne badanie z udziałem osób z zespołem metabolicznym wykazało, że przyjmowanie 100 mg ekstraktu hibiskusa dziennie wiązało się ze zmniejszeniem stężenia cholesterolu całkowitego i zwiększeniem „dobrego” cholesterolu HDL. Jednak inne badania dały sprzeczne wyniki dotyczące wpływu herbaty hibiskusowej na poziom cholesterolu we krwi. W rzeczywistości przegląd sześciu badań, w tym 474 uczestników, wykazał, że herbata hibiskusowa nie zmniejszyła znacząco poziomu cholesterolu ani trójglicerydów we krwi.

Ponadto większość badań wykazujących korzyści z herbaty hibiskusowej na poziom tłuszczu we krwi zostało ograniczone do pacjentów z określonymi schorzeniami, takimi jak zespół metaboliczny i cukrzyca.

Dodaj komentarz