CIECIERZYCA – jakie ma właściwości i wartości odżywcze?

Zdrowie

Ciecierzyca nazywana inaczej pieszczotliwie cieciorką lub grochem włoskim ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Ciecierzyca, poza tym, że jest jest bogata w składzie w białko to pozwala zapobiec zaparciom oraz pomaga walczyć z takimi przypadłościami jak zaparcia, otyłość, nieuregulowane ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Inni uważają ciecierzycę za afrodyzjak. Jakie właściwości ponadto posiada ciecierzyca przedstawimy w poniższym artykule.

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest znana w wielu krajach ze swoich właściwości zdrowotnych. Ciecierzyca występuje w dwóch rodzajach: kabuli i desi. Ziarna najczęściej spożywanej odmiany to ziarna kabuli, które są duże i mają kremowy kolor. Natomiast nasiona desi są małe i występują w wielu barwach: kremowym, czerwonym, czarnym, brązowym, żółtym i zielonym. Każdy z tych rodzajów ciecierzycy charakteryzuje się słodkawym i delikatnym smakiem z orzechową nutą.

Ciecierzyca jest źródłem białka

Warto wiedzieć, jeśli mówimy o ciecierzycy, że w 100 g ugotowanych ziaren ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje dużą wartość odżywczą. Ze względu na fakt, że białka są zbudowane z aminokwasów, jednak nie wszystkie, aminokwasów nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak mimo to ciecierzyca i jej ziarna nie mogą w 100 % zastąpić pełnowartościowego białka, które jest pochodzenia zwierzęcego, na przykład białka mleka. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w takiej sytuacji wystarczy połączyć ciecierzycę (jak wszystkie rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (na przykład z jakimś rodzajem kaszy), aby skomponować danie będące źródłem pełnowartościowego białka.

Jak przekonują lekarze dorośli powinni spożywać białka w proporcji pół na pół zwierzęce i białka pochodzenia roślinnego. Natomiast dzieci białko roślinne powinny spożywać w proporcji 1/3 (białka roślinnego w stosunku do białka pochodzenia zwierzęcego).

Jakie przysmaki można zrobić z ciecierzycy – przypominamy o inspirującym humusie!

W ostatnich latach bardzo popularna w Polsce stała się pasta z ciecierzycy, która nosi nazwę humus. To bardzo zdrowy i smaczny przepis na dodatek do dań z warzyw czy mięsa czy jako smarowidło na kanapki. Jak więc robi się humus i skąd się wywodzi pomysł na niego?

Humus jest to potrawa, która wywodzi się z Lewantu i Egiptu. Humus często traktowany jest jako sos  dip albo pasta do smarowania.  Można jeść humus jako zimną przekąskę, spożywaną z pieczywem lub jako dodatek do dań (na przykład do kurczaka z warzywami).

Przepis na humus:

Potrawa ta to gładka pasta. Przygotować ja można z wcześniej gotowanych do miękkości ziaren ciecierzycy, do których dodaje się tahin (pasty z sezamu), następnie do smaku dodajemy czosnku, soli, soku z cytryny i oliwy z oliwek. To jest podstawowa i tradycyjna wersja humusu można ją jednak dowolnie poszerzać o inne składniki takie jak na przykład: chrzan, marchew czy papryka lub bardzo smaczna natka pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *