Co to jest witamina A

Dieta

Witamina A jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą, która jest również silnym przeciwutleniaczem. Witamina A odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego wzroku, funkcji neurologicznych, zdrowej skóry i nie tylko. Witamina A podobnie jak wszystkie przeciwutleniacze bierze udział w redukcji stanów zapalnych poprzez zwalczanie uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie diety bogatej w przeciwutleniacze jest sposobem na naturalne spowolnienie procesu starzenia.

Przeciwutleniacze, takie jak witamina A, są również odpowiedzialne za budowanie silnych kości, regulację regulacji genów, utrzymywanie zdrowej, jasnej skóry, ułatwianie różnicowania komórek i wspomaganie funkcji odpornościowych. Niektóre z najlepszych źródeł witaminy A to jajka, mleko, wątroba, marchew, żółte lub pomarańczowe warzywa, takie jak squash, szpinak i inne zielone liściaste warzywa.

Źródła witaminy A

Witamina A występuje w dwóch podstawowych formach: aktywnej witaminy A i beta-karotenu. Aktywna witamina A pochodzi z produktów pochodzenia zwierzęcego i nazywa się retinol. Ta „wstępnie uformowana” witamina A może być stosowana bezpośrednio przez organizm; nie musi najpierw konwertować witaminy.

Drugi rodzaj witaminy A, uzyskany z kolorowych owoców i warzyw, ma postać karotenoidów „pro witaminy A”, które są przekształcane przez organizm w retinol po spożyciu pokarmu. Beta-karoten, rodzaj karotenoidu, który występuje głównie w roślinach, musi najpierw zostać przekształcony w aktywną witaminę A, aby mógł być wykorzystywany przez organizm.

Badania wielokrotnie wykazały, że przeciwutleniacze takie jak witamina A są niezbędne dla dobrego zdrowia i długowieczności; przynoszą korzyści zdrowiu oczu, zwiększają odporność i stymulują wzrost komórek. Specjaliści od żywienia i lekarze zalecają uzyskiwanie przeciwutleniaczy, takich jak witamina A, przede wszystkim poprzez spożywanie dobrze zbilansowanej diety bogatej w owoce, warzywa i całą żywność w miarę możliwości, a nie suplementów.

Objawy niedoboru witaminy A

Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego widzenia, a także prawidłowego wzrostu kości, zdrowej skóry i ochrony błon śluzowych dróg pokarmowych, oddechowych i dróg moczowych przed zakażeniem. Ludzie z długotrwałym zespołem złego wchłaniania tłuszczów są bardzo podatni na rozwój niedoboru witaminy A.

Najczęstsze problemy zdrowotne, które mogą powodować nieprawidłowe wchłanianie witaminy A, obejmują problemy z nadwrażliwością na gluten, nieszczelny zespół jelita i odpowiedzi autoimmunologiczne, nieswoiste zapalenie jelit i zaburzenia trzustki. Alkoholicy, których nadmiar toksyczności tworzy niskie poziomy witaminy A, są również o wiele bardziej zagrożeni niedoborem fr.

Niedobór witaminy A stał się problemem zdrowia publicznego w ponad połowie wszystkich krajów, szczególnie w Afryce i Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie w odniesieniu do małych dzieci i kobiet w ciąży w krajach o niskich dochodach. Może to stanowić poważny problem dla dzieci, ponieważ brak witaminy A powoduje poważne upośledzenie wzroku i ślepotę; zwiększa również znacznie ryzyko poważnej choroby, a nawet śmierci. Dzieci mogą być w niebezpieczeństwie z powodu takich powszechnych infekcji u dzieci, jak biegunka i odra.

Dodaj komentarz