Bogactwo ciecierzycy

Dieta

Ciecierzyca to warzywo, które doskonale może uzupełnić codzienną dietę. Jest nie tylko smaczna, ale także posiada dużą ilość białka, co pozwala na zastąpienie nią nawet mięsa. Ponadto jest idealna jako podstawowy składnik rozmaitych dań, nawet słodkich przekąsek czy deserów.

Ciecierzyca na diecie

Ciecierzyca posiada około 19 gram białka w 100 gramach produktu. Jest więc to produkt wysokobiałkowy, co szczególnie wskazane jest podczas diety odchudzającej i wzmożonej aktywności fizycznej. Białko jest swego rodzaju spalaczem tłuszczu, ponieważ jest termogenne. Oznacza to, że wymaga więcej kalorii do spalania niż zawiera samo w sobie. Stąd też można stwierdzić, że dieta wysokobiałkowa pozwala odpowiednio wysmuklić sylwetkę. Ponadto białko to podstawowy budulec mięśni, dlatego jest niezwykle potrzebny podczas ćwiczeń siłowych. Dzięki niemu ciało staje się jędrne, gładkie i dobrze zbudowane.

Ciecierzyca w kuchni

Z ciecierzycy przygotować można rozmaite dania, między innymi więc:

  • pasty kanapkowe typu hummus
  • dania obiadowe – kotlety czy gulasz
  • wypieki i desery

Oto przykładowe dania z ciecierzycą:

Hummus

Hummus to klasyczna potrawa kuchni arabskiej, jednak nie jest zbyt skomplikowana, stąd można spokojnie przyrządzić je samodzielnie. Do hummusu potrzebna będzie:

  • ciecierzyca – gotowana lub w puszce
  • pasta sezamowa tahini
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • kumin
  • dowolne przyprawy

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i gotowe. Hummus można spożywać z rozmaitymi dodatkami, na przykład warzywami czy przyprawami.

 

Kotlety

Kotlety z ciecierzycy, inaczej zwane falafelem to idealna propozycja na obiad. Przygotowuje się je szybko, a ich smak przypadnie do gustu każdemu. Podstawowy przepis zakłada takie składniki, jak:

Podobnie jak hummus, wszystkie składniki blendujemy. Następnie trzeba ulepić z nich kotlety. Przed smażeniem lub pieczeniem dobrze jest schłodzić masę w lodówce. Dzięki temu kotlety będą miały złocisty kolor.

Ciasto

Z ciecierzycy można przygotować również zdrowe wypieki. Smaczną propozycją jest ciasto z bananami i daktylami, do którego potrzeba:

  • ciecierzyca
  • banan
  • garść namoczonych daktyli
  • odrobina oleju kokosowego
  • opcjonalnie: jajko, odrobina mąki, wszelkie ulubione dodatki – typu orzechy czy owoce

Składniki miksujemy na gładką masę, następnie wylewamy do formy na ciasto i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut. Tego typu ciasto jest zdrową przekąską, a jego smak nie ustępuje tradycyjnym wypiekom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *