Garnki oraz wszelkie inne naczynia kuchenne powinny posiadać pewien zestaw cech, który sprawia, że można uznać je za godne polecenia. W ostatnim czasie polecane przez dużą rzeszę użytkowników są garnki venice. Warto nieco bliżej im się przyjrzeć, aby zrozumieć co jest w nich tak wyjątkowego.
Solidne i wytrzymałe garnki
Wydaje się, że większość użytkowników chciałoby, aby garnki z których korzystają służyły im przez wiele lat. Niestety, wiele sprzedawanych dzisiaj garnków nie wytrzymuje nawet kilku lat. Często ślady zużycia widoczne są już po miesiącach użytkowania. Zwykle na pierwszy rzut oka widać, że garnki nie są solidnie zmontowane, a materiały z których je skonstruowano pozostawiają wiele do czynienia. Jak pod względem solidności wykonania i wytrzymałości wypadają garnki venice?
Wytrzymałość stali
Podstawowym materiałem, z którego skonstruowane są garnki venice jest stal szlachetna. nie ma wątpliwości, że dzisiaj stal jest jednym z najwytrzymalszych dostępnych materiałów. Z tego też względu, garnkom venice nie straszne jest upuszczenie z wysokości, przypalenie, czy też zajście w ich wnętrzu jakichkolwiek reakcji chemicznych. Poza tym, warto zauważyć, że z powodu stalowej konstrukcji większość groźnych reakcji w garnkach po prostu nie zachodzi. Korzystanie ze stalowych garnków pozwala również w łatwy sposób zachować ich czystość. Stalowe powierzchnie łatwo się bowiem doczyszcza.
Solidny montaż
Niezwykle ważne jest, ażeby poszczególne elementy garnków były ze sobą solidnie zmontowane. Częste użytkowanie garnków z plastikowymi rączkami sprawia, iż zwykle ulegają one obluzowaniu, a po pewnym czasie odpadają. Nie bez znaczenia jest również działanie wysokiej temperatury panującej w garnkach. Jednakże, naczynia marki venice z racji metalowej konstrukcji, która jest solidnie zmontowana nie rozpadają się, i nawet po wielu latach użytkowania wyglądają oraz działają jak nowe.
Bezpieczne materiały
Obecnie coraz rzadziej w garnkach wykorzystuje się niebezpieczne materiały, które zagrażają zdrowiu. Wynika to przede wszystkim z dyrektyw unijnych, które zabraniają wykorzystywania rozmaitych materiałów. Niemniej jednak, nadal można spotkać różnego rodzaju garnki i patelnie, które zawierają niesolidnie przymocowany do powierzchni teflon. W wyniku użytkowania naczyń często teflon ten zaczyna odpadać, przez co bez trudu może przedostawać się do jedzenia. Regularne spożywanie nawet niewielkich jego ilości może natomiast fatalnie wpłynąć na zdrowie.
Warto też zwrócić uwagę, iż w blaszanych czy aluminiowych garnkach dochodzi do rozmaitych reakcji chemicznych, w wyniku których mogą wytwarzać się niezbyt zdrowe związki chemiczne. Dlatego też, jeśli to tylko możliwe, lepiej jest unikać tanich garnków, gdyż najczęściej niska cena oznacza słabej jakości materiały, które na dodatek mogą zagrażać zdrowiu użytkowników.
Zestaw garnków do zdrowych potraw
Garnki venice dzięki najwyższej jakości konstrukcji i wykorzystaniu nowoczesnych systemów umożliwiają przygotowywanie najzdrowszych potraw. Wszystko to dzięki umożliwieniu:
- szybkiego gotowania na parze
- smażenia bez tłuszczu
Zdrowe gotowanie produktów spożywczych
Powszechnie uważa się, że warto wybierać gotowane potrawy, gdyż są one pozbawione nadmiaru kalorii i generalnie bezpieczniejsze dla zdrowia. Rzeczywiście, większość gotowanych pokarmów nie jest zagrożeniem dla człowieka, ale również nie wpływa pozytywnie na jego zdrowie. Wszystko ze względu na to, iż tradycyjny sposób gotowania prowadzi do wyzbycia się z pokarmów wszelkich wartościowych składników. Co innego gotowanie na parze, które umożliwiają garnki venice. Specjalny system pozwala na gotowanie rozmaitych pokarmów w nałożonych na siebie garnkach. Tak zwany system wieżowy nie tylko umożliwia przygotowanie zdrowych dań, ale również znacząco przyspiesza ten proces.
Czy warto smażyć potrawy?
Wiele mówi się o tym, iż smażone potrawy są niezdrowe oraz posiadają mnóstwo kalorii. Rzeczywiście, zwykle tak jest. Niemniej jednak, wszystko co najgorsze w potrawach smażonych jest efektem konieczności korzystania z tłuszczów. Garnki venice pozwalają natomiast z nich zrezygnować. W naczyniach tej marki możliwe jest bowiem smażenie potraw na ich własnych, naturalnych tłuszczach, które wydobywane są podczas obróbki cieplnej.