Soczewica jest bogata we właściwości odżywcze. Przede wszystkim wyróżnia się dużą ilością białka, które może być dobrym zamiennikiem białka zwierzęcego. Jest również źródłem potasu oraz kwasu foliowego. Wykazano również, że w soczewicy znajdują się taniny – związki, które pomagają chronić organizm przed nowotworami, między innymi przez spowalnianie tempa podziału komórek nowotworowych.
Soczewica – rodzaje
- soczewica czerwona – jest najpopularniejsza, łatwo się rozgotowuje, dlatego często staje się składnikiem zup. Nie wymaga wcześniejszego namaczania, więc przygotowuje się ją stosunkowo szybko.
- soczewica brązowa – charakteryzuje się specyficznym smakiem, często doceniają ją wegetarianie, robiąc z niej pasztety czy pieczywa. Może być również używana do wyrabiania kotletów mielonych czy przygotowania gulaszu.
- soczewica zielona – ma bardzo delikatny smak, po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Nadaje się do przygotowania na jej bazie past kanapkowych lub farszu do pierogów czy krokietów. Tworzy ciekawą kompozycję z sałatkami.
- soczewica żółta – podobnie jak zielona, jest bardzo delikatna w smaku. Z czerwoną soczewicą natomiast łączy ją fakt, że łatwo rozpada się po ugotowaniu, więc również będzie dobrym składnikiem zup.
- soczewica czarna – wyglądem przypomina kawior. Będzie dobra do zup oraz pikantnych przekąsek.
Soczewica – właściwości
Soczewica zawiera mało sodu, lecz bardzo dużo potasu – aż 369 mg na 100 g ugotowanych ziaren. Dzięki zawartości potasu zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Zawiera dużo błonnika – prawie 8 mg/100 g, co sprzyja redukcji złego cholesterolu we krwi. Naukowcy twierdzą, że soczewica może nie tylko zmniejszyć ciśnienie krwi, ale też zminimalizować ryzyko rozwoju miażdżycy, a także chorób układu krążenia, takich jak udar mózgu czy zawał serca.
Soczewica może pomóc w leczeniu anemii, czyli niedokrwistości – zarówno wtedy, gdy jest ona konsekwencją niedoboru żelaza, jak i kwasu foliowego i witaminy B12.
Soczewica a odchudzanie
Gotowana soczewica w 100 g zawiera 116 kalorii. Może to się wydawać dużo, ale trzeba pamiętać, że ma mało tłuszczu o dużo błonnika pokarmowego, dzięki czemu daje uczucie sytości na długi czas. Soczewica jest też bogata w kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, które regulują funkcjonowanie układu nerwowego, który musi działać prawidłowo, jeśli myśli się o odchudzaniu. Dobrą wiadomością dla cukrzyków jest to, że soczewica ma niski indeks glikemiczny. Najmniejszy ma zielona (IG=25), potem czerwona (IG=30), a największy żółta (IG=35).