Obiad nie musi oznaczać kilkugodzinnego przygotowywania skomplikowanych posiłków, złożonych z kilku, osobno przygotowywanych składników, które w połączeniu tworzą zbilansowany, pożywny posiłek. Dania jednogarnkowe, przygotowane w jednym naczyniu, można wykonać zarówno na co dzień, we własnej kuchni, gdy nie dysponujemy znaczną ilością czasu oraz w miejscach, gdy chcemy przygotować pełnowartościowy posiłek, jednak warunki ograniczają kulinarne możliwości. Wycieczka za miasto, gdy dysponujemy kociołkiem, który nad ogniskiem może pełnić funkcję kuchni polowej, palniki gazowe biwakowe, mini kuchenki turystyczne, które stanowią wyposażenie na campingu… doskonałe okazje, aby spróbować i przekonać się, jak wiele zalet kryje się za daniami jednogarnkowymi. Na wstępie warto obalić mit, kategoryzujący dania jednogarnkowe jako tłuste, ciężkie potrawy na bazie mięsa, które tradycyjnie znajdują swoje miejsce jako ostatnie ciepłe danie, podawane na długo trwających przyjęciach… bigos, bogracz, to nie jedyne dania jednogarnkowe, a ich wersje, dostosowane składem do potrzeb i gustów kulinarnych, trafią z pewnością w preferencje każdego podniebienia.
Pozwól się zaskoczyć – dania jednogarnkowe bezmięsne
Pożywny posiłek jednogarnkowy może być przygotowany jedynie na bazie warzyw, stanowiących w swoim połączeniu ciekawe kompozycje smakowe. Dania jednogarnkowe, warzywne, są źródłem energii oraz wielu cennych witamin i składników odżywczych, które organizm doskonale wchłania.
- Jako przykład można wymienić gulasz z bakłażana, który stanowi doskonałą podstawę posiłku. Bakłażany należy pokroić w centymetrowe plastry, posolić i odstawić na około dwadzieścia minut, aby wydobyły nadmiar wody. Po tym czasie, zeszklić na patelni cebulkę, pokrojoną w kostkę wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Smażyć na oliwie, dodając pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i paprykę chilli. Po kilku minutach dodać bakłażana, którego po odsączeniu ręcznikiem papierowym nadmiaru wody, należy pokroić w kostkę. Danie doprawić papryką słodką w proszku oraz pieprzem czarnym. Dodać krojone pomidory i koncentrat. Dusić do miękkości składników, przez kilkanaście minut,a pod koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.
- Kasza z warzywami w wersji jednogarnkowej, może stanowić dobry pomysł wykorzystania sezonowych warzyw. Doskonała do przepisu będzie kasza bulgur. Najpierw należy pokroić cebulkę w kostkę i przesmażyć na głębokiej patelni w niewielkiej ilości oliwy i masła. Dodać dwa, rozgniecione ząbki czosnku, kaszę bulgur i zalać bulionem. Po zagotowaniu dodać pokrojoną w kostkę paprykę białą fasolkę z puszki, dusić przez około piętnaście minut. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory, cukinię, pokrojoną w kostkę lub słupki, doprawić solą i pieprzem, gotować przez około 5 minut. Można dodać sosu ostrygowego, a całość zwieńczyć posmakiem kminu rzymskiego.
- Koniecznie warto przetestować przepisy na leczo z cukinii, zapiekanki makaronowe z brokułami.
Dania jednogarnkowe w wersji tradycyjnej
Tradycyjnie, dania jednogarnkowe słyną z kaloryczności, związanej z mięsną bazą potrawy. Jeśli nie przepadamy za typowo mięsnymi daniami, warto zredukować ilość tego składnika oraz zmniejszyć ilość tłuszczu, dobierając chude kawałki.
- Tradycyjny bigos staropolski, na bazie kapusty białej, osobiście chętnie łączę ją z kapustą kiszoną, kiełbasy, dwóch lub trzech rodzajów mięsa, grzybów suszonych lub świeżych, suszonych śliwek, gotowany na winie, jest potraw,a, która mimo, iż w jednym garnku, powstaje bardzo długo, aby cieszyć się unikalnym smakiem, nie warto przyspieszać procedury gotowania bigosu, dbając o odpowiednie doprawienie dania. Kaloryczny, ciężkostrawny, ale jakże smaczny i sycący, nieporównywalny.
- Leczo z kiełbasą i papryką, podawane z pieczywem, jest doskonałym daniem na letnią obiado – kolację, gdy po intensywnym, pełnym wrażeń dniu, potrzebujemy pożywnego posiłku. Dodatek papryki, cukinii i pieczarek, dodaje potrawie lekkości, a kiełbasa dba o kaloryczność.
- Gulasz, zarówno w wersji klasycznej, węgierskiej, drobiowej, stanowi doskonałą, jednogarnkowa bazę pożywnego obiadu lub kolacji.
Dania jednogarnkowe, mogące tworzyć niezliczone kombinacje pomysłów i połączeń, zarówno w wersjach warzywnych, jak i mięsno – warzywnych, są doskonałym pomysłem na danie, które może powstać w każdych warunkach. Nie warto rezygnować ze smacznego posiłku, kiedy z odrobiną zaangażowania można wyczarować wyjątkową potrawę.
Czytaj więcej na: https://pieknojestwtobie.com/dania-jednogarnkowe-poznaj-7-szybkich-i-prostych-przepisow/