Rokitnik zdrowy i wartościowy

Uroda

Rokitnik, co to jest?

Rokitnik należy do grupy roślin oliwnikowatych. Długo wyróżniano wyłącznie jeden gatunek tej rośliny, jednak od początku XXI wieku, gdy zainteresowanie nim gwałtownie wzrosło, dokonano podziału tej rośliny aż na 7 gatunków. W stanie naturalnym rokitnik rośnie w obszarze od północno-zachodniej Europy po wschodnią Azję. W naszym kraju zgodnie z nowymi podziałami rośnie tylko jeden przedstawiciel tego gatunku – rokitnik zwyczajny.

Właściwości zdrowotne rokitnika

Rokitnik z uwagi na swoje walory odżywcze odnalazł się doskonale zarówno w kuchni jak i w kosmetologii. Zawiera on bowiem 190 bioaktywnych substancji, które oddziałują pozytywnie na ludzki organizm. Wśród wielu wychwalanych składników rokitnik zawiera m.in. :

  • antyoksydanty
  • flawonoidy
  • aminokwasy
  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • mikroelementy
  • witaminy
  • prowitaminy

Zarówno w kosmetyce jak i w kuchni wykorzystuje się owoce rokitnika, jego liście, tłoczy się z niego olej – z owoców oraz z nasion.

Rokitnik, skarbnica witaminy C

Owoce rokitnika zawierają witaminę C w ilościach, które stawiają ten owoc na drugim miejscu, zaraz po dzikiej róży. Jednak zawartość witaminy C w rokitniku uzależniona jest od miejsca jego pozyskiwania. Inną zawartość tej witaminy będzie posiadał rokitnik rosnący nad morzem, w parku czy ogrodzie, a inną rosnący w górach.

Według WHO zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi u dzieci ok. 50 mg dziennie, kobiet 75 mg, mężczyzn 90 mg. A to znaczy, że 100 g tych owoców, przewyższa nawet dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. I właśnie ze względu na tak wysoką zawartość witaminy C rokitnik zalecany jest w leczeniu wszelkich dolegliwości związanych z jej niedoborem w organizmie. Podaje się go osobom cierpiącym na:

  • brak apetytu – więcej
  • skłonność do tworzenia się siniaków
  • krwawiące dziąsła
  • trudnogojące się rany
  • bóle mięśni i stawów

Ponadto rokitnik zalecany jest jako naturalny składnik odżywczy budujący odporność organizmu. Dlatego powinien być spożywany we wszelkiej postaci w okresie jesienno-zimowym.

Witamina C pozyskiwana z rokitnika jest bardzo trwała, nie rozkłada się, albo w bardzo niewielkim stopniu podczas obróbki termicznej i przechowywania. Dzieje się tak za sprawą braku enzymu, który rozłożyłby kwas askorbinowy w rokitniku.

Rokitnik w kosmetyce

Rokitnik z uwagi na zawartość beta-karotenu barwi wszystko wokół na pomarańczowo. Stąd m. in. jego przydatność w kosmetyce, jest bowiem naturalnym barwnikiem wielu kosmetyków: kremów, samoopalaczy, farb do włosów. Olej pozyskiwany z rokitnika dodaje się do odżywek do włosów ponieważ doskonale je regeneruje i nadaje piękny połysk. Dodatek rokitnika pomaga w leczeniu łupieżu i przeciwdziała wypadaniu włosów.

https://pieknojestwtobie.com/rokitnik-naturalny-samoopalacz-i-prosty-przepis-na-napar/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *