Olej arganowy – płynne złoto Maroka

Uroda

Na początku było… drzewo.

Argania żelazna (łac. Argania spinosa) – lub po prostu drzewo arganowe – to gatunek drzewa z monotypowego rodzaju Argania z rodziny sączyńcowatych. Występuje tylko w południowym Maroku, w regionie Sus. Na tym terenie występuje blisko dwadzieścia jeden milionów tych drzew, choć jest ich coraz mniej.

Drzewo arganowe ma od czterech do dziesięciu metrów wysokości i ma cierniste gałęzie porosłe liśćmi łopatkowego kształtu. Owoc arganu wygląda jak jajowata jagoda o długości do pięciu centymetrów. Zawiera ona – i tutaj zbliżamy się do tematu rzeczywiście nas interesującego – dwa do trzech złączonych nasion o twardych łupinach, przypominających pestkę. Ten temat nas interesuje, bo to właśnie z tych nasion wytwarzany jest olej arganowy.

Olej arganowy – jak powstaje?

Dawniej…

Obywatele Maroka czyhali na… kozy. Te zwierzęta z umiłowaniem wspinają się na drzewa arganowe i zjadają jego owoce. Ze względu na to, że ziarna arganowe ciężko otworzyć, są bardzo twarde, przedsiębiorczy tubylcy zbierali je wyplute lub wydalone w odchodach przez kozy. Potem następowało oczyszczenie nasion, rozłupanie ich, wysuszenie, w końcu prażenie, dodanie wody i mielenie. Była to bardzo ciężka praca, bo do wyprodukowania jednego litru oleju arganowego potrzeba blisko trzydzieści pięć kilogramów owoców.

…a dzisiaj

W obecnych czasach większość pracy związanej z produkcją oleju arganowego wykonują za nas maszyny. To nie zmienia faktu, że ktoś owoce arganu musi zebrać – to dalej robią obywatele Maroka, dla których jest to podstawowe źródło dochodu.

Olej arganowy w kuchni i kosmetyce

Olej arganowy jest uważany za „płynne złoto maroka” ze względu na swoje wszechstronne właściwości. Znalazł zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetyce, można powiedzieć, że potrafi wszystko. Wyróżnia się dwa rodzaje olejów arganowych: ciemniejszy, którego używa się w kuchni i jaśniejszy, który używa się w kosmetyce

Zastosowanie w kuchni

Olej arganowy działa bardzo dobrze na nasze zdrowie. Obniża poziom złego cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga odporność organizmu. Ze względu na to, że jest to bardzo drogi olej, najczęściej stosuje się go do sałatek. Już kilka kropel oleju arganowego nada jej bogaty, orzechowy aromat.

Zastosowanie w kosmetyce

Można powiedzieć, że olej arganowy w kosmetyce potrafi zdziałać cuda. Doskonale radzi sobie z każdym rodzajem suchości – doskonale nawilża, odżywia i koi skórę, poradzi sobie nawet z łuszczycą. Wcierany w skórę głowy pomoże pozbyć się łupieżu. Działa przeciwstarzeniowo, wygładza zmarszczki, zmiękcza blizny oraz wzmacnia włosy i paznokcie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *