Jak spożywać produkty wysokobiałkowe

Sport

Szybka utrata zbędnych kilogramów, jędrna sylwetka, wzmocnione mięśnie… to wszystko zapewnić może spożywanie odpowiedniej ilości białka. Często dużą dawkę ciężko jest spożyć przy stosowaniu normalnej diety. Wówczas pomocne mogą być produkty wysokobiałkowe.

Jak działo białko

Białko jest podstawowym budulcem masy mięśniowej. Jego spożywanie powoduje więc wzrost mięśni, zwłaszcza u osób trenujących sport. Białko jest również termogenne, zwiększa spalanie kalorii, a tym samym pozwala na pozbywanie się zbędnego tłuszczu. Zmniejsza łaknienie i powoduje uczucie sytości na dłużej, przeciwdziała więc podjadaniu między posiłkami. Korzyści spożywania białka widoczne są więc przede wszystkim podczas intensywnych treningów czy stosowania diety odchudzającej. Warto wówczas sięgnąć po produkty wysokobiałkowe, na przykład – odżywki białkowe czy jogurty i batony proteinowe. W przypadku odżywek, wiele osób na opór z ich spożywaniem, gdyż wyobraża sobie, że nadają się one tylko do picia, po rozrobieniu z wodą. Jest to błąd, odżywki stanowić mogą doskonały składnik wielu deserów czy potraw.

Przepisy z produktami wysokobiałkowymi

Odżywki białkowe doskonale sprawdzą się jako składnik:

  • deserów na zimno
  • wypieków na słodko
  • dodatek do owsianki
  • naleśników
  • zamiennik mąki do pizzy, omleta czy panierki

 

Smakowe odżywki białkowe

Jedną z popularniejszych grup wśród produktów wysokobiałkowych są smakowe odżywki. Do wyboru jest naprawdę wiele opcji, na przykład odżywki: czekoladowe, orzechowe, truskawkowe, bananowe, kokosowe i tak dalej. Każdy znaleźć może więc smak odpowiedni na siebie, testując różne opcje. Takie słodkie odżywki mogą być składnikiem deserów na zimno, na przykład pod postacią odżywki z jogurtem naturalnym z dodatkiem ulubionych owoców i bakalii. Swobodnie można ich używać do słodkich wypieków, wzbogacając je białkiem, a także słodkim smakiem. Nadają się także jako dodatek do naleśników, chociażby dodając porcję do ciasta lub też tworzyć z niej polewę czy farsz, na przykład z białym serem. Owsianka również zyskać może nowy smak, gdy dodamy do niej ulubiony smak odżywki białkowej.

Bezsmakowe odżywki białkowe

Czyste proteiny białka, bez dodatkowego smaku, bywają trudne do spożycia samodzielnie. Ale i na nie istnieje sposób. Dość dobrze zagęszczają one rozmaite wyroby, stąd mogą stanowić zamiennik bądź uzupełnienie mąki w wielu potrawach. Przede wszystkim, można zaserwować proteinową pizzę, gdzie białko będzie wraz z mąką stanowić podstawę dania, czyli ciasto. Podobnie jest z innymi daniami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *