Biedrzeniec – właściwości i sposób użycia

Dieta

Biedrzeniec – odmiany i właściwości

Biedrzeniec (Pimpinella) jest rośliną leczniczą oraz przyprawową. Niestety, mimo swych leczniczych atrybutów nie jest on zbytnio znany. Ten krótki artykuł pomoże Ci jednak poznać biedrzeńca bliżej oraz dowiedzieć się nieco o jego dobroczynnych właściwościach.

Odmiany biedrzeńca

Generalnie biedrzeniec jest delikatną rośliną, której kwiaty rosną w formie baldachimów. Jego dzikie odmiany występują bardzo często na obrzeżach lasów, łąkach, polach i nieużytkach. Powszechnie uważane są za chwasty. Wyróżnia się aż trzy podgatunki biedrzeńca, z czego dwa są dzikie a jeden uprawny. Oto i one:

  • Biedrzeniec mniejszy (Pimpinella saxifraga). Nie jest to wysoka roślina; jej rozmiary osiągają maksymalnie 50 cm wysokości. Łodyga korzeń na pierwszy rzut oka mogą przypominać pietruszkę. Na szczycie biedrzeńca mniejszego znajduje się obfity kwiat, który przyjmuje formę baldachimu. Kwiatostan tej rośliny jest koloru białego lub różowego.
  • Biedrzeniec wielki (Pimpinella major). Jest on bardzo podobny do biedrzeńca mniejszego. W zasadzie jedyny element, który odróżnia od siebie te dwie rośliny to wielkość. Biedrzeniec wielki dorasta do 100 cm wysokości. Także jego liście i kwiaty są nieco większe. Istnieje także uprawna odmiana biedrzeńca wielkiego, której kwiatostan jest koloru jasnoróżowego.
  • Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum). Jest to wspominany już wcześniej hodowlany podgatunek biedrzeńca. Biedrzeniec anyż osiąga wysokość około 50 cm. Wiosną, z jego korzenia wyrasta pęd kwiatostanowy. Potem kwiat dojrzewa w promieniach słońca, by wreszcie w drugiej połowie lata pokazać swoje nasiona. To właśnie one są pożądanym elementem biedrzeńca, który powoduje, że hoduje się tę roślinę. Początkowo nasiona są zielone, lecz po upływie czasu przyjmują brązową barwę. Dopiero wtedy można je zbierać.

Właściwości biedrzeńców

Generalnie właściwości wszystkich biedrzeńców są podobne, choć mogą nieco różnic się ze względu na gatunek. Przyjmuje się na przykład, że biedrzeńce mniejszy i wielki mają takie samo zastosowanie lecznicze. Używa się głównie ich kłączy i korzeni. Te dwa gatunki biedrzeńca mogą mieć bardzo dobroczynny wpływ na ludzkie zdrowie. Zawierają one kilka wspaniałych związków, takich jak olejki lotne, saponiny, gorycze i garbniki. Wszystkie te substancje zwiększają apetyt, a także znacznie polepszają trawienie. Poza tym biedrzeńce mały i wielki działają wykrztuśnie i rozkurczowo.

Biedrzeniec anyż ma nawet więcej właściwości i to dotyczących kilku dziedzin naszego życia. Posiada na przykład wiele substancji aktywnych, takich jak tłuszcze, pachnące olejki, cholinę, białka i cukry. Nasiona anyżu wzmagają produkcję mleka u karmiących matek, działają wykrztuśnie oraz są wspaniałym lekarstwem na zaparcia oraz wzdęcia. Poza tym, dzięki silnemu korzennemu zapachowi używany jest w przemyśle perfumeryjnym. Jest on stosowany także do aromatyzowania dań i alkoholi. Biedrzeńca anyż używa się także w formie przyprawy do dań zarówno słodkich, jak i słonych.

Jak zdobyć tę cenną roślinę?

Biedrzeńca mniejszego oraz wielkiego można znaleźć dosłownie wszędzie. Wystarczy wybrać się na spacer po łąkach lub przedmieściach. Biedrzeniec anyż z kolei, jest łatwo dostępny zarówno w sklepach z przyprawami, jak i w tych sprzedających nasiona kwiatów. Niemniej jednak należy pamiętać, aby przed sporządzeniem jakichkolwiek ziołowych specyfików z tej rośliny skonsultować się z lekarzem lub fitoterapeutą. Życzymy powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *